Vinterbadning

Sidste år blev jeg optaget i vinterbaderklubben i Vedbæk Vikingelaug efter at have stået på venteliste i cirka halvandet år. Vi har omtrent 400 aktive medlemmer. Mere er der ikke kapacitet til, da vi indtil videre kun har et ganske lille hus uden nogle særlige faciliteter. Der er dog strålevarme i omklædningsrummet og en hyggelig lille fællesstue.

Jeg startede i oktober 2012, hvor vandet stadig var forholdsvis lunt - en 10-12 grader. Ialt 85 bade blev det til sidste sæson som gik fra den 1. søndag i oktober til den sidste søndag i april! Man skal have minimum 60 badedage for at blive fuldgyldigt medlem af Vikingelauget som Skjoldmø! Det bliver jeg når jeg bliver døbt den 19. januar 2014 :)

Selve det at bade er ret fedt og en meget speciel følelse. Man bliver vågen på ca. 1 sekund når man først er hoppet i. På vej derned i mørke og kulde ofte før kl. seks om morgenen, når jeg tit at tænke - hvad er det jeg har gang i? For det er ikke altid, at jeg har lyst til at hoppe i, inden jeg gør det. Men det føles altid skæppeskønt, når først man har dyppet sig. Jeg svømmer ikke specielt meget rundt. Kun i starten af sæsonen. Ellers bliver vandet koldt og jeg fryser meget hurtigt og får næsten kramper, hvis jeg bliver i vandet i længere tid.


Billedet her er fra i morges. I dag var vandet seks grader og der var store bølger. Det kan måske ikke helt ses på billedet, men det var ikke det bedste vejr. Ikke desto mindre var det skønt at bade som altid.I dag var det jo søndag morgen, så der kom jeg først ud af fjerene og ned at bade ved otte tiden, men ofte er jeg ude tidligt om morgenen og bader under en smuk stjernehimmel og sommetider en smuk solopgang! Det giver sådan et dejligt perspektiv på livet at gå og glo op i millioner af stjerner. Pludselig har man ikke rigtig nogen store problemer. Det tror jeg også er sundt!
En anden stor gevinst er alle de meget livsglade og fantastiske mennesker i alle aldre, jeg har mødt dernede! Der er en overvægt af ældre mennesker og de er simpelthen for seje og jeg har ikke noget imod at blive gammel, når man har sådan et liv at se frem til! De får i hvert fald stadig en masse ud af livet og er altid i godt humør :) Mange af de ældre har naturligvis lidt mere tid end jeg og bruger da også tid sammen og får en gammel dansk og en bid brød i klubhuset Valhal.

Der er mange sjove traditioner forbundet med vinterbadning. En af dem er at der fejres vintersolhverv. Det fejres tidligt om morgenen med champagne og østers! Det er en skæg tradition og der er sådan lidt stil over det.

Jeg kan huske at jeg en dag mødte en kvinde i en smuk blå badekåbe med emblem på og jeg spurgte hende hvordan hun havde fået den. Ja sådan en får man når man har badet i 25 år sagde hun. Og hun var altså først begyndt at bade da hun var 70! Som der står på laugets hjemmeside er der stor respekt om de vinterbadere der har badet i mange år: "Andre vikinger, som møder en kåbe på broen skal altid vige for bæreren af kåben og udvise respekt for denne person."

Er vinterbadere sunde - eller er det de sunde, der vinterbader?

Min teori er at vinterbadning er sundt, men det kan jo også være den anden vej rundt - at det er de friske, der vælger at vinterbade? Undersøgelser viser at vinterbadere har færre sygedage og føler sig sundere, men det ville de samme mennesker måske have været uden vinterbadning! Det kommer denne artikel fra videnskab.dk også ind på og indtil videre er der ikke beviser på at vinterbadning øger sundheden eller livslængden. Jeg vil dog nok hævde at det øger livskvaliteten for dem der dyrker det :)

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Det er skønt at være introvert

Dagens citat